Vecka 1: Welcome to Auckland

Vecka 1: Welcome to Auckland!

 

7.jpg

Lite förvirrad efter 29 timmars resa dök jag upp en vacker och solig november morgon på den största Nya Zeelands rättspsykiatriska klinik i Auckland. ”Welcome to Mason” står det vid entré till campus. Och välkommen till Nya Zeelands största rättspsykiatriska klinik med ca 120 sängplatser och rättspsykiatrisk öppenvård. Vid första ögonkastet var det lite svårt att vänja sig vid tanken att här bedriver man rättspsykiatri. Låga, trevliga hus, välvårdat, inga fimpar, välvårdat gräsmatta, ett par grabbar klipper gräset vid sim polen, näst intill idyll.

ID-kort utfärdas, verksamhetschef förtydligar att undertecknad ska ha tillgång ”till alla enhet och facilitet”. Efter en kortare introduktion (”du vet väl den där med säkerheten… , det är samma regler som överallt i världen…”) fick jag besöka avdelning där vårdas endast Maori befolkning.  Jaa, avslappnat folk.

Jaa, fick besöka är det endast ord kombination. I själva verket blev jag indansat och insjungen och dessutom fick följa deras hälsning procedur där man kramas, pussas och når varandra med näsa. Cultural advisor hälsade mig på maoriska och min handledare redovisade för varför kom jag hit. Synd, att jag inte fick filma. Sedan blev det mat och kaffe som en del i välkomsten och endast därefter kunde jag kliva på avdelningen. Imponerande och väldigt rart, måste jag säga.

Det skall noteras att sjukvården är mån att följa Maori sätt att leva. Exempelvis, varje samtal (framför allt läkarsamtal) börjar och slutar med bön på maoriska. Om inte patienten själv förmår följa dessa traditioner så cultural advisor tar på sig denna roll. Utifrån den medicinska aspekten är intressant att anmärka att man undviker att medicinera Maoris med Haloperidol pga att rent empirisk har man sett att vissa Maoriska familjer har ökad känslighet för hjärtpåverkan vid medicineringen med Haloperidol. För ca 10 år sedan har 3 dödsfall inträffat inom en och samma familj efter medicinering med Haldol. Rädslan har stora ögon och nya zeeländska kollegor verkar tro att Haloperidol är väl glömt och oanvändningsbar medicin nu förtiden.

 

ID-kort.jpg