Kapstaden 101: ''Education is the most powerful weapon which you can use to change the world '' - Nelson Mandela

Nu har jag lämnat snökaos och pendeltågets signalfel och har varit i Kapstaden sedan några dagar tillbaka. Mitt första mål är att ‘’lära känna staden’’, sätta mig in i den sydafrikanska mentaliteten för att kunna se landet från en annan synvinkel. 


Lite om Sydafrika:

Sydafrikas invånarantal är lite mer än 48 miljoner, Sydafrikas befolkning är etniskt mycket komplex inkluderande Zulu, Xhosa, Basotho (South Sotho), Bapedi(North Sotho), Venda, Tswana, Tsonga, Swazi, Ndebele men även européer och asiater och det talas 11 språk: afrikaans, engelska och nio bantuspråk (ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa, zulu).
Sydafrika är ett av Afrikas rikaste länder mätt i BNP per person, men till följd av det tidigare apartheidsystemet är klyftorna i samhället ännu stora. Större delen av den vita befolkningen har en levnadsstandard som tillhör de högsta i världen, medan en betydande andel svarta lever på tredje världens nivå i förslummade kåkstäder eller på fattig landsbygd. 


Kapstaden: 

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde med 3,7 miljoner invånare varav cirka en halv miljon bor i centralorten men idag bor fortfarande många av den svarta ursprungsbefolkningen i kåkstäderna i Sydafrika.  De tidigaste kända fynd av människor i regionen dateras mellan 15.000 och 12.000 år sedan men staden etablerades 1652. Staden är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Table mountain är synlig från överallt i staden en fantastisk bakgrund ffa när det täcks av den ''tablecloth'', alltså moln och utgör är den bakre änden av City Bowl som centrum är kallad. I centrum finns fina gallerier, restauranger och CBD (Central business district) där det flesta jobbar. Om man inte bor i centrum kan det ta över 2 timmar att resa hit på morgonen (men annars 10-15min).
 

Kapstaden, Table mountain med Devil's Peak och Lion's Head

Kapstaden, Table mountain med Devil's Peak och Lion's Head

Centrala Kapstaden och vissa förorter påminner en västerländsk storstad, den liknar San Francisco, USA eller Brisbane, Australien men den skiljer sig mycket från från vissa andra områden,  kåkstäderna. Under apartheidtiden, tvingades svarta människor tvungna att lämna deras hus och fastigheter som fanns i områden som betecknades som “White Only“ och flytta in segregerade kåkstäderna (townships). Separata kåkstäderna fastställdes för var och en av de tre utsedda icke-vita rasen grupper -  ‘’native(svarta) people, Coloured (mixed race) och Indians/ asians’’ - som per folkbokföringslagen, 1950.  De flesta sydafrikanska städer har åtminstone ett township. Några gamla kåkstäderna har sett en snabb utveckling sedan 1994 (Apartheid försvann från politiken 1994 då svarta för första gången tilläts rösta, vilket ledde till en seger för partiet ANC och dess ledare Nelson Mandela - Sydafrikas första svarta president). Staten bygger nya hus och infrastruktur men det är en stor bit kvar tills alla bor under mer mänskliga förhållande med avlopp, vatten och el. 
 

Langa (Oldest Formal Township)

Langa (Oldest Formal Township)

En businessmans hem, han säljer konst till turister. Fyra personer bor här men i ett vanligt ''hostel''  i kåkstaden (statliga hus till arbetare och dess familj) med tre rum bor oftast 9 familjer (5-8  medlemmar  per familj).

En businessmans hem, han säljer konst till turister. Fyra personer bor här men i ett vanligt ''hostel''  i kåkstaden (statliga hus till arbetare och dess familj) med tre rum bor oftast 9 familjer (5-8 medlemmar per familj).

Staten bygger nya hus som ska ersätta de gamla. De flesta hus, nya och gamla har parabolantenn och har TV. Om man får ett sådant nytt hus och har råd kan man utveckla det till ett B&B och tjäna mer pengar. De säger att trots det börjar bli stor skillnader mellan olika kåkstadborna har de väldigt fina relationer med varandra och saknar avundsjuka. De vill dessutom att världen ska se kåkstäderna och inte bara rika vita Sydafrika. De ber oss berätta.

Staten bygger nya hus som ska ersätta de gamla. De flesta hus, nya och gamla har parabolantenn och har TV. Om man får ett sådant nytt hus och har råd kan man utveckla det till ett B&B och tjäna mer pengar. De säger att trots det börjar bli stor skillnader mellan olika kåkstadborna har de väldigt fina relationer med varandra och saknar avundsjuka. De vill dessutom att världen ska se kåkstäderna och inte bara rika vita Sydafrika. De ber oss berätta.

Olika budskap skrivs på väggarna för att informera folk i kåkstaden. Vänster: man kan faktiskt söka kompensation för arbetsskada. Höger: Tel nummer till trygg och billig abort finns skrivet överallt. Bredvid reklam för en college, om man nu har råd till det.

Olika budskap skrivs på väggarna för att informera folk i kåkstaden. Vänster: man kan faktiskt söka kompensation för arbetsskada. Höger: Tel nummer till trygg och billig abort finns skrivet överallt. Bredvid reklam för en college, om man nu har råd till det.

På landet finns väldigt få skolor vilket leder till att folk migrerar till storstäderna, oftast till kåkstäderna. Statliga skolorna i Sydafrika är gratis och man får frukost och lunch gratis men många barn går inte till skolan ändå. Ofta beror detta på att kriminella gäng, tidig graviditet, HIV, droger och misshandel hemma uppstår tidigt i livet för många. Förskolan i vänster drivs av initiativ av deras lärare som påstår att man inte fårhjälp från staden. Barnen sjunger:  ‘’This is my body from head to toe - I have the right to say no! Don’t touch me!’’, ‘’Remember no education, no future, no jobs, no money, let’s go to school and learn-learn-learn’’,  ‘’I am special, special me, very very special, special me’’.

På landet finns väldigt få skolor vilket leder till att folk migrerar till storstäderna, oftast till kåkstäderna. Statliga skolorna i Sydafrika är gratis och man får frukost och lunch gratis men många barn går inte till skolan ändå. Ofta beror detta på att kriminella gäng, tidig graviditet, HIV, droger och misshandel hemma uppstår tidigt i livet för många. Förskolan i vänster drivs av initiativ av deras lärare som påstår att man inte fårhjälp från staden. Barnen sjunger:

‘’This is my body from head to toe - I have the right to say no! Don’t touch me!’’, ‘’Remember no education, no future, no jobs, no money, let’s go to school and learn-learn-learn’’,  ‘’I am special, special me, very very special, special me’’.

Medicimannen och hans sköldpadda. Man behöver inte studera för att bli medicinman eller healer utan man känner att man har fått bud för farföräldrarna att bli en. Man kan vara kristen eller av vilken religion som helst. Man konsulterar gratis men får betalt för örter man ger. Man kan behandla ett eksem och man kan ta bort onda andar om man t ex inte kan få jobb trots sina kvalifikationer.   Alla pojkar som blir 18 år måste resa till landet där ens familj kommer ifrån. Där har man en ceremoni, man får omskärelse och man kommer tillbaka till stan som en vuxen man. Flickor/ kvinnor behöver inte göra resan med undantag om de är tvillingar till en pojke. En viktig uppgift av medicinmannen är att förbereda pojken för resan.  Det är viktigt att man tror på medicinmannen och örterna annars fungerar inte det, betonar man.

Medicimannen och hans sköldpadda. Man behöver inte studera för att bli medicinman eller healer utan man känner att man har fått bud för farföräldrarna att bli en. Man kan vara kristen eller av vilken religion som helst. Man konsulterar gratis men får betalt för örter man ger. Man kan behandla ett eksem och man kan ta bort onda andar om man t ex inte kan få jobb trots sina kvalifikationer. 

Alla pojkar som blir 18 år måste resa till landet där ens familj kommer ifrån. Där har man en ceremoni, man får omskärelse och man kommer tillbaka till stan som en vuxen man. Flickor/ kvinnor behöver inte göra resan med undantag om de är tvillingar till en pojke. En viktig uppgift av medicinmannen är att förbereda pojken för resan.

Det är viktigt att man tror på medicinmannen och örterna annars fungerar inte det, betonar man.

Resan fortsätter med sydafrikansk hälsovård och forskning!

/Myrto