Örter och Nålar

Tillbaka till kliniska centrar tillhörande School of Chinese Medicine, University of Hong Kong. För kineser, kinesiskmedicinska kliniker är alltid förknippade med en speciell doft av örtmedicin. Doften är stark, lätt bitter men också avslappnande. Hur kan mediciner dofta så gott men smakar så illa? Egentligen innehåller en typisk kinesiskmedicin formulär inte enbart örter, utan också delar av träväxt, mineral, djurdelar, tom insekter. Varje ingrediens vägs försiktigt ut manuellt. Apotekare måste ha omfattande kunskap om alla ingredienser då två nästan identiska saker kan vara skillnaden mellan bot och dödlig gift. 

I behandlingsrummen ligger patienter på magen eller rygg, och ofta somnar med nålar på huvudet, magen, armar etc. Alla sängar har en larmklocka som patienter kan trycka på att tillropa läkare om nålarna gör för ont. Skulle vara så skönt om vi hade denna behandling tillgänglig då spänningshuvudvärk besöker oss under jourpass. Akupunktur ger också bra effekt mot sömnstörning. 

Olika läkare har oftast sina egna preferenser för vilka nålar de använder. 

Olika läkare har oftast sina egna preferenser för vilka nålar de använder.