Resan avslutas

Nu har jag börjat analysera mina intervjuer med patienter och sjukvårdspersonal. En vanlig uppfattning är att det är en ande som är i personen och tvingar denne att dricka alkohol. De allra flesta tror också att människor kan få hjälp med sitt alkoholmissbruk via religiösa källor. Mina tillstånd har beviljats och jag har fått ut dem i pappersform. 

Jag har även besökt ett annat sjukhus i Kampala som har lite psykiatri också. Dock endast öppenvård. Jag fick ett bra samtal med läkaren som var ansvarig för psykiatrin. Tyvärr hade de inga patienter denna dag. De är inte helt gratis och har därför svårt att konkurrera med Butabika hospital som är helt kostnadsfritt. ST i psykiatri är för övrigt endast tre år här. Man läser läkarprogrammet 6 år och då kan man säga att AT är inkluderad. 

Psykiatern berättade att han är med i en kyrka där en av pastorerna är inriktad på vad som beskrivs som befrielse från onda andar. Jag fick möjlighet att följa med på en så kallad "Deliverance service" innan jag åkte hem. Befrielsebönen som innebar att en person blev bedd för såg plågsamt ut, men var inte det enligt den kvinna som berättade att hon blev befriad. Pastorn berättade att en släkting hade förhäxat henne så att hon bland annat inte kunde bli gift. Kvinnan fick nu ett profetiskt tilltal om att hon skulle bli gift, studera och klara studierna bra. Det verkar vara en ganska vanlig uppfattning här att människor det går bra för blir förhäxade av sina släktingar pga avundsjuka.

Jag har även fått vara med på en julfest för barn med föräldrar i fängelse. (Se bilder). En svensk NGO här hjälper till att driva en skola för dem och även andra barn gick i denna skola. Julfesten var gratis att komma in på och de flesta barnen i byn verkade vara där, närmare 300 personer där säkert. De hade en stor uppblåsbar rutchkana nästan som en hoppborg och hade även satt upp en swimmingpool. Förmodligen första gången dessa barn sett något liknande. Ansiktsmålning och program med danstävling och julklappsutdelning från självaste jultomten.

Jag fick där träffa en man som var tidigare dödsdömd pga mord på sin granne som dock fortfarande var vid liv när mannen dömdes till fängelse. Jag förstod inte riktigt hur detta har kunnat hända.Mannen satt fängslad år 1980 till 2000 och har sedan dess arbetat för att dödsstraff ska avskaffas. Han berättade att om man överlever de första tre åren i fängelset omvandlas straffet till 20 års fängelse i stället för dödsstraff. Man får dock avtjäna straffet under mycket tuffa förhållanden. Mannen har sedan han släpptes bl a talat inför FN i New York för att avskaffa dödsstraff och talar varje söndag en timme i ugandisk radio. Han har mycket kontakt med de som sitter i Ugandas fängelser och försöker stötta dem. 

Alla svenskar som var registrerade på Svenska ambassaden i Uganda blev inbjudna att fira Lucia på ambassadörens residens. Det var intressant och bidrog till julstämningen som annars är svår att uppnå i detta varma klimat. Luciatåg, glögg, lussekatter och ett litet julbord var mycket välkommet.

 

 

 

Det finns vackra vattenfall i östra Uganda, Sipi falls. Jag fick möjlighet att åka dit. Jag sa till guiden att jag gärna ville se när människor dricker alkohol med sugrör ur ett gemensamt lerkärl, som de ofta gör ute i byarna, enligt de människor jag intervjuat. Det är alkohol gjort på hirs. Man dricker ur långa sugrör och skickar sugrören runt i ringen av människor. Vissa äter inte mycket annat än att de dricker detta. De vi träffade som satt och drack uppskattade att drycken innehöll cirka 3% alkohol och varje person som brukar dricka detta dricker vanligen 4-5 lerkärl per dag. Min uppskattning är att ett lerkärl rymmer cirka en liter.

Hirs

Hirs

 

Min resa avslutas nu och jag får passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Om ni kommer på ST-kongressen i Stenungsund januari är ni välkomna att höra mer om resan då jag ska hålla en presentation där.

Tack för att ni följt med här :)

Mvh

Hanna Sjöstrand