Nu har jag börjat med intervjuerna!

Äntligen har jag fått det etiska tillståndet för att få göra intervjuerna. Jag fick börja med patienterna eftersom de var mest lättillgängliga. Sedan blev sjukvårdspersonalen väldigt intresserade så flera av dem har blivit intervjuade idag. De patienter jag intervjuat hittills är väldigt tacksamma och har hög tilltro till vården på Butabika hospital. Sjukhusområdet är väldigt stort och fint, som en stor trädgård med på vissa ställen utsikt över Viktoriasjön som ni kan se på bilden (se nedan). Regnsäsongen har börjat lite grann, så man får räkna med 1-2 skyfall per dag, men sen är det fint igen.

Alkohol- och drogpatienterna ligger inne så länge doktorn anser det nödvändigt, men det rör sig ofta om 2-3 månader. Allt inklusive maten och medicinerna är gratis på Butabika hospital (så är det inte på de andra sjukhusen i landet). Medicinerna efter sjukhusvistelsen och uppföljningen är också gratis. Jag blev dock informerad av en av volontärerna på motsvarande BUP att de flesta patienterna egentligen inte vill vara på sjukhuset, men att de hellre är där än där de kommer ifrån pga att de blir illa behandlade av samhället i stort.

Förra veckan var jag med på öppenvården på Mulago hospital och även med psyk-konsulten på medicin- och kirurgakuten. Jag gick med en läkare som var genuint trevlig mot allt och alla. Jag fick även prata med en hel del av patienterna. Vi hade bl a en patient som blivit påkörd av en bodaboda (motorcyklarna här kallas så och utgör en oerhörd trafikfara och står för en stor andel av landets trafikolyckor). Han hade tre tänder kvar och log stort. Han samlade skräp på dagarna oavsett om han fick betalt för det eller inte. Han visade sig gilla muzungus (vitingar), så jag fick prata med honom och lyckades med lätthet få honom att vilja ta emot antipsykotisk medicin. Han sa att jag var "Head of hospital", men svårt att avgöra hur mycket som var skämt eller psykotisk vanföreställning, då han även pratade en del Luganda som är det största språket här.

Nu är det dags att renskriva intervjuer och sen fortsätter äventyren här...